EL VI ALEGRA EL COR DE LES PERSONES i L'ALEGRIA ÉS LA MARE DE TOTES LES VIRTUTS (GOETHE) strong>/em>

20/12/08

Carta d'una fuflunera al Congo



L'hospital de Kole

.
.
Aquest estiu he passat unes setmanes a Kole, al Kassai Oriental, a la República Democràtica del Congo. Han estat només 6 setmanes, així que preneu-vos aquestes línies com les impressions d’un primer contacte...
.
L’objectiu del viatge era senzill: fer una mica de companyia a la meva tia, la Maite Riu, MCJ, que fa 40 anys que hi viu. La Maite és directora de l’hospital de Kole... i perquè les lleis de la biologia no ho permeten, si no, jo crec que ja s’hagués tornat negre, després de més de mitja vida estimant aquell país.

.
Sóc jove i estudiant de medicina, fet que em permetia intentar seguir el ritme de dita doctora per l’hospital. Missió impossible: no es pot seguir algú que camina a 100 km per hora i treballava al 500% (jo, la suposada jove, no aguantava el ritme!), i menys mentre un munt d’infants intentava seguir-me a mi.
.
Entre els infermers, les missioneres i els infants van fer-me un lloc a l’hospital i a casa seva. Guardo dolços records de petites incursions a la consulta, on s’hi senten multitud de llengües i vivències, de quiròfans (on amb l’experiència es supera la manca de recursos), d’un munt de criatures abocades a la finestra de la farmàcia, demanant un pot i passant l’estona contemplant què feia. Records del camí d’anar i venir de l‘hospital, i de les innombrables mostres de carinyo de la gent. Que algú que només té uns quants plàtans faci més de 10 km per portar-te’ls no és una cosa que s’oblidi fàcilment.
.
Amb els nens de l’hospital podia passar-m’hi hores... i ja us dic jo que poques vegades he vist somriures més sincers
.
.

.
Però és inevitable preguntar-se quin panorama tenen al davant aquests nens... L’esperança de vida global al país ronda els 40 anys, però crec no equivocar-me si dic que dubto que la majoria d’ells arribi a l’edat adulta. Moltes escoles no funcionen (algunes estaven completament destruïdes), i les carreteres del país estan en tant mal estat que per arribar a Kole l’única possibilitat és fer-ho amb avioneta (i, per cert, pagant una fortuna).
.
És una terra molt rica, cultivable, amb els rius d’entre els que tenen més cabal del món. Però paradoxalment hi ha molta malnutrició, l’energia hidràulica no s’aprofita per a la generació d’electricitat (perquè les infrastructures s’han malmès), i les dones treballen amb els mateixos sistemes que fa 2.000 anys (recollir la llenya, fer els camps, pilar el manioc).
.
S’avança en molts sentits: s’han fet magnífiques fonts d’aigua potable, petites associacions que comencen a organitzar-se, grups de dones i de joves, centres de formació que funcionen (com l’escola d’infermeria de l’hospital).
.
Tot i això, es miri com es miri, hi ha molta misèria (i no dic, i no vull dir, que només hi hagi misèria). Però de quina altra forma pot descriure’s l’extrema pobresa d’aquesta gent, que, sense saber-ho, viu en un dels països amb més recursos minerals del món? Això és el que en els últims anys s’ha anomenat “violència estructural”, i és el manteniment de les estructures (socials, econòmiques i legals), que mantenen, deliberadament, les desigualtats (perquè el que és ben cert és que hi ha algú que se’n beneficia, dels recursos minerals!).
.
I mentre escric això penso en l’Ekoto, que té 12 anys i la il·lusió d’anar a escola, però una malaltia que s’hagués pogut evitar, una malnutrició que s’hagués pogut corregir, una escola feta ruïnes que s’hagués pogut reconstruir i una manca de professors que s’hagués pogut solventar, fan que es quedi dia rere dia a l’hospital.
.
Hi ha molta misèria i s’hi intueix també força corrupció. Però nosaltres vam tenir la sort de compartir les 6 setmanes amb la gent que precisament està lluitant al costat dels més pobres perquè tinguin accés a la salut, a programes de nutrició, que fan costat a les associacions, que es preocupen pel dia a dia de la gent... i en un entorn que no sempre t’ho posa fàcil.

.
Així que no vull acabar aquest escrit sense agrair a totes aquelles persones, la immensa majoria congoleses i/o missioneres que van fer d’aquesta experiència una oportunitat única per aprendre i que van acollir-nos a casa seva. Van fer-nos-hi un lloc, com si sempre haguéssim format part del seu entorn i ens van permetre ser testimonis d’una entrega incondicional pels altres. I agrair també a tots els infants que van omplir d’alegria tants moments.
.
Susanna Gassiot, estudiant de medicina.
Kole, Kassai Oriental, RDC.
Estiu 2008.
.
(Més informació a Pobles Germans a Catalunya)
.