EL VI ALEGRA EL COR DE LES PERSONES i L'ALEGRIA ÉS LA MARE DE TOTES LES VIRTUTS (GOETHE) strong>/em>

30/1/08

Fufluns o l'esperit del vi



Allà pels segles VIII a II a.C. en un raconet de la Tuscana va floreixer una civilitzacio enigmàtica, l'Etruria, que guardaba per si un secret de vida: deien que en les coses petites rau la gran i veritable felicitat.
.
Entre els seus deus hi habia un de cabdal, una mica trapella, anomenat Fufluns. Era aquest el deu de la Natura, de la Felicitat, de la Salut, del Vi i del Teatre. Fufluns, deien, es a totes les coses, i es ell qui les fa creixer. Era adorat per tots, per tots els que sabien del secret on rau la Felicitat i la Vida.
.
Amb els segles, juntament amb els etruscs, Fufluns va desapareixer o, diguem-ho millor, es va transformar en el déu romà Bacus, sempre amb una copa de bon vi a la ma per compartir amb els amics.
.
Encara ara, a la Tuscana, la gent sap de Fufluns. Diuen que es el follet, l'esperit del vi, que habita a les vinyes i els cellers i que, encara ara, segueix sent una mica murri, com un nen juganer a qui li agrada fer una mica la punyeta. Mes d'un pages a vist caure, tot rodolant pel terra, mes d'un cabàs de raims acabats de collir. Hom sap que es Fufluns qui els tomba amb les seves juguesques. Als qui s'emprenyen amb les seves petites malifetes els pot castigar a no treure cap profit de la verema. Aquells altres que s'ho prenen com una entremeliadura i responen de tot cor amb un somriure son beneits pel mateix Fufluns, qui, tot seguit, els omple el cabas caigut i molts d'altres mes.
.
A Can Fufluns molt sovint tambe ens pasen coses divertides, inesperades. Per la nostra part fem tot el que podem perque tots vosaltres entreu i sortiu de casa nostra amb un somriure sota el nas, encara que estem del tot segurs que el que aquestes coses pasin, inesperades i divertides, es gairebé sempre cosa de Fufluns, l'esperit del vi.
.
.
.

1 comentari:

Blanca Flor ha dit...

Encara que una mica tard, he descobert quí eren els meus ancestres. Gràcies parent del Montseny, des de Can Fang (entre Can Jaumandreu i Ca'l Aranyó, al Poblenou)