EL VI ALEGRA EL COR DE LES PERSONES i L'ALEGRIA ÉS LA MARE DE TOTES LES VIRTUTS (GOETHE) strong>/em>

30/10/08

Aung San Suu Kyi: the Lady from Burma

.
.
.
Extracte d'un fragment del llibre Cartes des de Birmània de Aung San Suu Kyi:
.
"A Birmània no hi ha costum d'anar a un hotel o a una pensió. Els visitants que vénen d'altra ciutat s'allotgen a casa dels seus amics o els seus parents tot el temps que sigui necessari. Els hostes considerats arriben carregats de menjar i altres regals, i tot el món aprofita l'oportunitat per a xerrar sobre naixements, morts, noces, petits escàndols i assoliments. És cert que de vegades els hostes es queden tant temps que els seus amfitrions arriben a impacientar-se una mica. Però altres hostes són tan ben rebuts que, a petició dels seus amfitrions, la seva estada es perllonga dia rera dia. Tenir hostes a casa és un procediment informal i flexible.
.
Ara ja no és tan fàcil ésser hospitalari en el meu país. A part que la majoria de gent, a causa dels elevats preus del menjar, ja no s'atreveix a imposar la seva presència als amics, per passar tota la nit en una casa aliena es necessita una mica més que amistat, bona conversa i una suau estera. Els visitants han de decidir si van a quedar-se o no abans d'una hora determinada, doncs els amfitrions han d'informar de la seva presència al Consell per a la Restauració de la Llei i l'Ordre (CRLO) d'aquesta localitat abans de les nou de la nit. No informar de la "llista de convidats" podria costar-los, tant a l'hoste com a l'amfitrió, una multa o una condemna a presó.
.
(...) I què passa si una família no informa al CRLO local que aquesta nit té un convidat? Ambdós, l'amfitrió i l'hoste, corren el risc de pagar una multa de cinquanta kyats, com poc, o de ser condemnats a passar de dues setmanes a sis mesos a la presó. Des de 1988, els casos de condemnes a presó per no informar de la presència d'un hoste han augmentat una barbaritat. Alguns d'ells són tragicómicos. Un jove, al que van enxampar passant la nit a casa aliena sense haver donat part, va ser dut a judici juntament amb el seu amfitrió. El tribunal va condemnar a sis mesos de presó a l'hoste i a dues setmanes a l'amfitrió. Aquest, un home hospitalari amb llarga experiència a pagar multes per no denunciar als seus inesperats visitants, sense voler, a causa de la seva sorpresa i disgust, va fer un esclafit amb la llengua. El jutge, a l'escoltar-lo, va augmentar a l'instant la condemna de l'amfitrió a un mes de presó, per desacatament al tribunal. I és que ser hospitalari a Birmània pot costar-li a un molt car".
.
Aung San Suu Kyi, Letters from Burma..
.
.
En homenatge a Aung San Suu Kyi, empresonada a casa seva on no pot rebre hostes i convidats, li dediquem aquesta cançó d'en Jaume Sisa. Qualsevol nit pot sortir el Sol.
Per estar al punt informats de la situació dia a dia d'Aung San Suu Kyi cliqueu a Chào ông Viêt Nam el blog de la nostra estimada fuflunera Roser Giner, on trobareu les seves Letters from Barcelona i moltes coses més.

.
La terre nous fait attendre ses présents à chaque saison, mais on reccueille à chaque instant les fruits de l'amitié.
.
.
Agraïment: a Joan Artigal que ens ha trobat aquesta versió del Qualsevol Nit.

.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sentiments a flor de pell .... és el que produeix aquest apunt fufluner. La troballa de'n Joan Artigal meravellosa.
Aquest poema de na Montserrat Abelló que em sembla bellíssim :

- Sovint diem
això és la fí,
cap música ja no controla
les nostres esperances.

- Però hi ha ulls que no coneixem
que escruten l'horitzó,
llavis que xiuxiuegen.

- Orelles que perceben,
que amatents escolten
allà al fons de la nit.

- Aquesta és la força que busquem,
l'amor que aprenem a sostenir
contra el caire del temps.

Bona tarda , cellerers,

David Garcia Pagan ha dit...

Aquest l'amor que busquem, aquesta la força que ens sosté a favor del temps.

Bona nit, dolça.